Historian havinaa

Capitals syntyi vuonna 2009

Capitals perustettiin keväällä 2009 Wartti Basketin ja Karhunpoikien yhteistyöjoukkueeksi. Idean isinä toimivat Antti Olkinuora ja Pekka Rankinen. Kesäharjoitteluun osallistuivat seurojen A-ikäiset pelaajat ja lopulta kesän päätteeksi muodostettiin ensimmäinen kokoonpano, joka osallistui kaudella 2009-2010 A-tyttöjen SM-sarjaan.

Joukkueen peräsimessä olivat Olli Segersvärd ja Teemu Ketola.

Ensimmäisen virallisen ottelun joukkue pelasi SM-karsinnoissa 26.9.2009 klo 9:00, Hyvinkään Pontevaa vastaan, voittaen numeroin 67-70. Ottelu pelattiin Hyvinkäällä Martinhallissa. Joukkue voitti karsinnoissa myös WB:n (46-91) ja Vilppaan (114-38) ja selvitti siis tiensä SM-sarjaan.

Capitalsin ensimmäinen tilastoitu sarjapeli pelattiin 10.10.2009 klo 13:30 Malmin Palloiluhallilla, joka toimi joukkueen harjoittelu- ja pelipaikkana. Ensimmäiset virallisesti tilastoidut pisteet joukkueelle teki yhä edelleen Capitalsissa pelaava Asta Sillanpää, jonka 'kakkonen' upposi kun peliä oli pelattu 1:09. Ensimmäisen kolmosen upotti Nea Blomqvist, joka pelaa edelleen Helmi Basketissa 3-divaria Helmet-joukkueessa. Ensimmäisen vaparin upotti Noora Lakaniemi, jonka ura jatkuu Äänekosken Huimassa naisten SM-sarjassa.

Joukkueen sijoitus ensimmäisellä SM-kaudella oli 6. Joukkue voitti 8 ottelua ja kärsi tappion 10 ottelussa. Suomen Mestaruuden voitti tuolloin Tapiolan Honka.

2010 HNMKY mukaan - Capitals naisten 1-divariin

Keväällä 2010 neuvottelut HNMKY:n liittymisestä mukaan Capitals yhteistyöhön saatiin päätökseen ja Namikan mukana seurasi myös paikka naisten 1-divisioonaan. Ensimmäinen Capitalsin (tosin vielä HNMKY:n nimellä) naisten 1-divaripeli pelattiin 10.10.2010 Forssan Koripoikia vastaan. Tässä sarjassa Capitalsin ensimmäiset pisteet teki Katja Laine.

Naisten divarissa joukkue sijoittui yhdeksänneksi. A-tytöissä joukkue löytyi kauden lopussa sijalta kuusi.

Valmentajana toimii edelleen sekä A-tytöissä, että naisissa Olli Segersvärd, joka saa avukseen Piitu Venholan ja Janne Hännisen

Joukkueen kotisali vaihtui Helmi Centeriksi.

2011-12 kaudelle uudet valmentajat

Kaudelle 2011-12 Capitals sai uuden valmentajakaksikon, kun Panu Pedersen ja Ari 'Pikkis' Salminen ottivat vetovastuun. Capitalsiin liittyi myös Wartin menestystä niittänyt 95-ikäluokka.

A-tyttöjen runkosarjassa Capitals oli lähes voittamaton. 18 pelistä voittoja kertyi 17. Finaaleissa Tapiolan Honka oli kuitenkin vielä vahvempi ja voitti kultaa otteluvoitoin 2-1. Capitalsin ensimmäinen mitali oli kuitenkin tosi asia.

A-tyttöjen kakkosjoukkue oli myös mukana pelaajamäärän kasvettua ennakoitua suuremmaksi. Myös kakkosjoukkue selviytyi SM-sarjaan ja sen sijoitus sarjassa oli kahdeksas.

Naisten 1-divisioonaa pelattiin ensimmäisen kerran nimellä Helmi Capitals ja sijoitus kauden lopussa oli viides. Samaan aikaan KaPo-nimellä pelannut Capitalsin kakkosjoukkue nousi 2-divisioonasta 1-divisioonaan.

Kausi 2012-2013 oli Capitalsin huippukausi

Kaudelle 2012-13 Capitals lähti kahdella A-tyttöjoukkueella ja kahdella naisten 1-divisioona joukkueella. Valmennusvastuussa jatkoivat Panu Pedersen ja Ari Salminen.

Kausi oli Capitalsin toistaiseksi menestyksekkäin kausi. A-tytöt jyräsivät taas runkosarjassa (17 voittoa/1 tappio) ja nyt finaaleissa vastaan tullut Honka sai tunnustaa Capitalsin vahvemmakseen otteluvoitoin 2-0.

A-tyttöjen kakkosjoukkue pelasi valtakunnalista 1-divisioonaa ja voitti sen runkosarjan. Finaaliturnauksessa joukkue jätettiin kuitenkin neljänneksi.

Naisten 1-divisioonassa joukkue voitti runkosarjan ja pääsi näin pelaamaan noususta SM-sarjaan. Karsintasarjan välierissä Vimpelin Veto kaatui numeroin 3-0. Loppuottelusarjassa vastaan asettui Puhuttaret ja tiukka loppuottelusarja saatiin päätökseen vasta viidennen pelin jälkeen. Capitals voitti otteluvoitoin 3-2 ja lunasti paikkansa naisten SM-sarjaan.

Capitalsin menestyksen vahvisti vielä kakkosjoukkue (KaPo) sijoittumalla divarissa viidenneksi.

Kylmä suihku joukkueen niskaan tuli myöhemmin keväällä kun yhteistyöseurojen johto ilmoitti, ettei naisten SM-sarjapaikkaa oteta vastaan. Niinpä Capitalsin tarina jatkui edelleen naisten 1-divisioonassa.

Kausi 2013-2014 tuo toisen mestaruuden

Uusi kausi toi mukanaan myös uudet kuviot valmennukseen. Panu Pedersenin siirtyessä Tapiolan Hongan palvelukseen valmennuksen vastuun otti kantaakseen Besim Maxuni, apunaan Ari Salminen ja Suomen kaikkien aikojen koripalloilija Lea Hakala.

A-tyttöjen hurja meno jatkui ja jopa parani. Ykkösjoukkue uusi mestaruutensa jo tutuksi tulleella runkosarja menestyksellä – 18 peliä, 17 voittoa. Mutta ennen näkemättömällä tavalla myös Capitals II joukkue selvitti tiensä SM-sarjan välieriin. Välierissä olivat vastakkain historiallisesti kaksi saman seuran joukkuetta. Ykkösjoukkue oli niukasti vahvempi  (2-1) ja voitti myös finaalissa vastaan tulleen Lappeenrannan Catzin suoraan 2-0, ja uusi mestaruutensa. Kakkosjoukkue taipui pronssiottelussa Tapiolan Hongalle ja lopullinen sijoitus SM-sarjassa oli neljäs.

Naisten divisioonassa suunta oli toinen. Helmi Capitals pelasi itsensä kahdeksanneksi ja kakkosjoukkue KaPo jäi sarjan viimeiseksi ja putoaa 2-divisioonaan.

Capitals toiminnot omaan yhdistykseen

Kevään ja kesän 2014 aikana käytiin neuvotteluja HNMKY:n, Wartti Basketin, Karhun Poikien ja Helmen kesken siitä mikä olisi oikein tapa organisoida Capitals toiminnot jatkossa. Mikään taho ei oikein ollut tyytyväinen vanhaan toimintamalliin, joka rasitti kolmea eri seuraa ja päätöksen teko ja arjen toiminta oli hankalaa.

Toiminnot päätetään siirtää uuteen seuraan, jonka Arto Mannila, Reima Manninen ja Pekka Rankinen ovat perustaneet toukokuussa 2014. Näin Helmi Basket syntyy ja kaikki Capitals-toiminnot siirtyvät Helmi Basketin alaisuuteen. Helmi Basket neuvotteli salivalvontasopimuksen Liiketalousopiston kanssa ja samalla sopimuksella oikeuden pitää kioskia Helmi Centerin tiloissa.

Kesän aikana sopimus Märskyn kanssa tuo myös  HBA-ohjelmaan kuuluvat tytöt harjoittelemaan Helmi Centeriin ja tytöt osallistuvat naisten 1-divisioonaan Helmi Basketin joukkueena. Valtaosa tytöistä on A-ikäisiä, joten he pelaavat A-juniori pelinsä Helmi Capitalsissa.

Kun naisten SM-sarjassa tapahtuu luopumisia, niin ketjureaktiona myös ex-KaPon joukkue saa paikkansa 1-divisioonassa takaisin. Kauteen ollaan siis lähtemässä kahdella naisten 1-divisioona joukkueella, jotka nyt kantavat nimiä Helmi Basket ja Helmi Capitals. A-tyttöjen sarjaan ilmoittaudutaan myös kahdella joukkueella, joiden niminä toimivat Helmi Capitals I ja Helmi Capitals II. Lisäksi vahvaa yhteistyötä tehdään myös Karhunpoikien B-tyttöjen kanssa, niinpä B-tytöt pelaavat sarjaa nimellä Helmi KaPo. Naisten 3-divisioonaan saadaan kaksi joukkuetta (Helmet ja Superhelmi) kun myös Superhelmi ry siirtää toimintansa Helmi Basketin siipien suojiin.

Valmennuspuoli kokee Capitals historian suurimman mullistuksen; päävalmentajana aloittaa Janne Hänninen, joka vastaa koko Helmi Basketin valmennuksesta. Helmi Basket (N1d) -joukkueen valmennuksesta vastaavat Mirka Dettmann ja Jari Nykänen. Helmi Capitals joukkueista vastaavat Ari Salminen, Lea Hakala ja Janne Hänninen. B-tytöissä valmennusta vetää Joonas Ahola apunaan Jani Seilola.

Capitalsin ykkösjoukkue pelasi kausina 2011-2014 kaikkiaan 54 A-tyttöjen runkosarja peliä, voittaen niistä peräti 51.

Mr Capitals, Arto Mannila. Capitalsissa jo vuodesta 2009!