Helmi Capitals voittoihin A-tyttöjen SM-sarjassa ja naisten 1-divisioonassa

27.10.2015

Helmi Capitals I voitti lauantain ottelussaan SB-Girlsin Lahdesta. Myös naisten joukkue oli voitokas ottelussaan BC Nokiaa vastaan.

Helmi Capitals I – SB-Girls 83 – 48

Helmi Capitals I sai tällä kierrokselle A-tyttöjen SM-sarjassa vastaansa SB-Girlsin. Etukäteen oli tiedossa, että lahtelaiset tulisivat pelaamaan vauhdikasta koko kentän peliä eli juoksemaan aina kuin mahdollista nopeita hyökkäyksiä ja käyttämällä paikkaprässiä kotijoukkueen pelin sekoittamiseksi. Helmi Capitals I:llä oli muutama pelaaja sivussa pienten vaivojen ja huilauttamisten vuoksi, mutta siitä huolimatta kotijoukkue sai jalkeille 11 pelaajaan iskukykyisen ryhmän.

Vierasjoukkue tulikin otteluun energisesti ja ennakkoluulottomasti. Vaikka hyökkäyspään onnistumiset olivat harvassa, SB-Girls haastoi hyvin Helmi Capitalsin heitot eikä korin alta meinannut löytyä tilaa hyville ratkaisuille. Kotijoukkue aloitti kuitenkin nykäisemällä ensimmäiset kolme minuuttia 7-2 kolmen onnistuneen hyppyheiton siivittäminä. Puolustuspäässä SG-Girlsin nopeat hyökkäykset onnistuttiin pysäyttämään hyvin koko jakson ajan ja lahtelaiset saivat aikaan vain seitsemän pistettä. Capitalsinkaan hyökkäyspelaaminen ei auennut kunnolla lukuisten ohiheitettyjen kaukoheittojen vuoksi – ensimmäiselle tauolle lähdettiin kotijoukkueen johtaessa vähämaalista ottelua 15-7.

Tauolla Helmi Capitalsin valmennus korosti lähietäisyyden heittojen merkitystä ja nopeisiin hyökkäyksiin lähdön terävöittämistä. Pelaajat reagoivatkin jakson alussa Ella Väätäisen ja Erika Kankfeltin viimeisteltyä korin alta lay upit nopeiden hyökkäysten päätteeksi. Samalla kuitenkin SB-Girls pääsi otteluun paremmin mukaan ja pysytteli mukana heittämällä lay upit sisään niin nopeiden kuin puolenkentän hyökkäysten jälkeen. Pitkälle tauolle mentiin pistetehtailun hieman lisääntyessä 33-21 –tilanteessa.

Puoliaikapalaverissa valmentajien painotus oli hyökkäyspään tekemisessä: haastetaan kohti koria voimakkaammin ja pyritään ratkaisuihin korin alta kaukoheittotarkkuuksien pysyessä matalina. Helmi Capitals aloittikin kolmannen neljänneksen komeasti nykäisemällä 8-0 jakson puoleentoista minuuttiin pakottaen vierasjoukkueen aikalisään. Aikalisän jälkeen lahtelaiset tulevatkin peliin sisuuntuneena ja veivät kovalla tsempillään seuraavan minuutit ja pitivät erän tasaisena. Kolmannen jakson tauottua tulostaululla lukivat 53-37 lukemat.

Viimeisellä jaksolla kotijoukkueen aggressiivinen puolustus ja vauhdikas suunnanmuutospeli alkoivat jo näkyä – SB-Girls pakotettiin menetyksiin tai vaikeisiin heittoihin, joista Helmi Capitalsin pelaajat kiittivät juoksemalla nopeita hyökkäyksiä toiseen päähän. Kolmen tasaisen jakson jälkeen ottelun viimeinen neljännes kirjattiin 30-11 kotijoukkueelle ja näin ollen koko ottelu 83-48.

Ottelun parhaimmistoa olivat kotijoukkueen osalta vahvasti korin alla vääntänyt ja hieman virhevaikeuksista kärsinyt korinaluskaksikko Ella Väätäinen (7 pistettä/15 levypalloa) ja Helmi Tulonen (18/5) sekä irtiottovaiheessa kunnostautunut Erika Kankfelt (11/7/3 syöttöä/4 riistoa). Vierasjoukkueen onnistujiin lukeutuivat Emma Tuominen (10/6/3 syöttöä/3 riistoa) sekä Karoliina Kerilahti (9/3).

Helmi Capitals – BC Nokia 83 – 64

Naisten 1. divisioonassa Helmi Capitalsilla oli sunnuntaina vuorossa kotiottelu BC Nokiata vastaan. Molemmat joukkueet olivat aloittaneet kauden yhden voiton ja yhden tappion saldolla ja vierailijat tiedettiin etukäteen iskukykyiseksi joukkueeksi varsinkin korin alta.

Ottelu käynnistyi tasaisissa merkeissä joukkueiden vaihdellessa onnistumisia vuoron perään molemmissa päissä kenttää. Vierasjoukkue pelasi palloa lähelle koria kuten etukäteen tiedettiin ja heitti puolimatkan hyppyheittoja koriin kovalla prosentilla johtaen jaksoa jo 11-16. Malmilaiset puolestaan heittivät pääasiassa kaukaa kelvollisilla prosenteilla ja onnistuvat kuromaan jakson lopussa nokialaisten etumatkan karkuun siirtyen neljänneksen lopuksi 18-16 johtoon onnistuneen kolmen pisteen heiton jälkeen.

Toisen jakson alkuun Janniina Koivusen seitsemän perättäistä pistettä läheltä koria siivitti kotijoukkueen 25-17 –karkumatkalle. Pääasiassa kuitenkin sama kaava jatkui toisella neljänneksellä – BC Nokia pelasi palloa lähelle koria ja laittoi hyvin haastetut ja vaikeatkin ratkaisut järjestäen sisään Helmi Capitalsin turvautuessa enemmän kaukoheittoihin. Tasaisen erän päätteeksi pitkälle tauolle siirryttiin Helmi Capitalsin johtaessa 39-34.

Puoliajalla valmennus painotti Nokian vaarallisuutta korin alla, sillä vieraat olivat onnistuneet kahden pisteen heitoissa yli 60 % tarkkuudella. Muilla pelin osa-alueilla oltiin kuitenkin edellä malmilaisten ollessa niskan päällä levypallo- ja menetystilastoissa, joten haastamalla paremmin nokialaisten lähietäisyyden heitot ottelu tulisi kääntymään lopulta kotijoukkueelle.

Tässä tavoitteessa onnistuttiinkin hienosti kolmannella jaksolla Helmi Capitalsin sekoittaessa vieraiden pakkaa pelaamalla aktiivista paikkapuolustusta ja tukkimalla kolmen sekunnin alueen. Kaukoheittojen onnistuessa hyvällä prosentilla ja pelaajien päättäessä nopeat hyökkäykset varmasti korin alta kotijoukkue vei kolmannen neljänneksen 23-13 lukemin ja karkasi 15 pisteen karkumatkalle viimeiselle jaksolle lähdettäessä.

Viimeinen jakso sujui samoissa merkeissä Capitalsin sekoittaessa nokialaisten hyökkäyspelaamista vaihtelemalla mies- ja paikkapuolustusten välillä ja pelatessa kypsää hyökkäyspeliä. Kotijoukkue johti parhaimmillaan ottelua yli 20 pisteen erolla eivätkä vieraat päässeet enää missään vaiheessa mukaan pelaamaan ottelun voitosta. Ottelu lopulta päättyi Helmi Capitalsin turvalliseen 83-64 voittoon.

Ottelun kovimmista suorituksista kotijoukkueesta vastasivat sairastumisista toipunut Janniina Koivunen (14 pistettä/9 levypalloa), hyviä heittopaikkoja muille koko ottelun luonut Anna-Sofia Tuomaala (7/5/10 syöttöä/3 riistoa) sekä kaukoheittonsa kovalla prosentilla sisään laittanut kaksikko Ada Marjunen (13/3) ja Vilma Pöyry (10 pistettä). Vierasjoukkueesta edukseen esiintyivät korin alla kovaa jälkeä tehnyt Anni Lehtola (20/7/3 riistoa) sekä Mona Luoto (9/2/2 riistoa).