Helmi Capitals voitti ToPon naisten 1-divisioonan kärkikamppailussa

Venla Varis pelasi Tampereella pirteä pelin
Carolina Kert pelasi ensimmäisen ottelunsa A-tyttöjen SM-sarjassa
Emmi Malmivirta uurasti sekä A-tyttöjen että naisten pelissä
Janniina Koivunen oli vireessä sunnuntain pelissä ToPoa vastaan

Helmi Capitals otti hienon voiton naisten 1-divisioonassa paikallisvastustaja ToPosta. A-tyttöjen ykkösjoukkue haki vierasvoiton Karhulasta, mutta kakkosjoukkue joutui taipumaan Tampereella.

PeKa – Helmi Capitals I 77– 94

A-tyttöjen SM-sarjan kärjessä tappioitta porskuttava Helmi Capitals matkusti lauantaiaamun ratoksi Karhulaan Peli-Karhujen vieraaksi. Loukkaantumisten ja sairastamisten johdosta malmilaiset joutuivat lähtemään reissuun kahdeksan pelaajan voimin, mutta tämän ei annettu häiritä peliin valmistautumista.

Avausjaksolle vieraat aloittivat uneliaasta bussimatkasta huolimatta pirteästi nykäisemällä avausminuutit 10-0 ja pakottaen kotijoukkueen aikalisään. Karhulalaiset toipuivatkin nopeasti ja kavensivat eron erän edetessä yhteen pisteen. Tästä eivät Capitalsin tytöt kuitenkaan hätkähtäneet ja repäisivät eron viiteen pisteeseen ensimmäisen kymmenminuuttisen päätteeksi vieden jakson lukemin 15-20.

Toisella jaksolla puolustus jatkui kelvollisena ja muutamaa kotijoukkueen kaukoheittoa lukuun ottamatta vastustajan pelaajat pysyivät hyvin aisoissa. Hyökkäyspäässä juostiin iloisesti nopeita ja luotiin hyviä korintekopaikkoja, mutta kehno onnistumisprosentti pitivät lukemat tasaisina. Jakson loppupuolta varjosti pirteästi pelanneen Nenna Lindströmin nilkkavamma, joka pudotti Helmi Capitalsin rotaation seitsemään pelaajaan. Puoliajalle lähdettiin vierailijoiden johtaessa 27-38.

Puoliaikapalaverin painopisteitä olivat puolustuksen intensiteetin säilyminen, hölmöjen virheiden välttäminen sekä aggressiivisuus 1vs1-tilanteissa. Tauolla kenelläkään pelaajalle ei ollut valmennusjohdon helpotukseksi kahta virhettä enempää.

Kuten saattaa arvata, kolmas jakso alkoi juuri valmentajien toiveiden vastaisesti; nukahdukset sulkutilanteissa sekä leikkausten puolustuksessa kostautuivat virheinä päästäen kotijoukkueen vapaaheittoviivalle toistuvasti ja täyttäen vierailijoiden joukkuevirhesarakkeen kahden ensimmäisen minuutin aikana. Pelaajien virhetilien täyttyessä vaihtopenkillä kävi vilinä ja kentällä oli viisikko, joka esiintyi siinä muodossaan ensi kertaa koko kaudella. Pienellä viisikolla vieraat onnistuivat kuitenkin käynnistämään ensimmäisellä jaksolla yskähdelleen heittopelinsä. Sini Mäkelä (28 pistettä/9 levypalloa) käynnisti todellisen heittoshown heittämällä kaikki toisen puolikaan heittonsa sisään (mukaan lukien neljä kolmosta), johon koko joukkue liittyi mukaan. Loistavan heittopelin ja nopeiden hyökkäysten turvin Capitals teki 38 pistettä kolmannella neljänneksellä ja pudotti PeKan kyydistä juoksemalla taululle 55-74 lukemat.

Viimeinen jakso meni hieman hurlumhei-koripalloksi molempien joukkueiden osalta. Vierailijat varoivat rikkomasta ja pelkäsivät virhetiliensä täyttyvän, kun taas karhulalaiset olivat menettäneet jo suurimman peli-ilonsa. Capitals repäisi eron suurimmillaan 24 pisteeseen ja loppulukemiksi pelailtiin 77-94 numerot.

Capitalsin vajaamiehisestä kokoonpanosta erityisen hyvin onnistui huippupelin pelanneen Sini Mäkelän lisäksi Roosa Lehtorannan pelihuumorin pois puolustanut Selina Dockery (14/5/7 syöttöä/1 riisto), ensi ottelunsa Helmen A-tytöissä pelannut Lotta-Maj Lahtinen (14/3), ja energisesti esiintynyt Elina Oravakangas (7/9/2 syöttöä/2 torjuntaa).

Kotijoukkue PeKan parhaimmistoon lukeutuivat Maria Mäkelä (16/1), Matilda Mässeli (13/7/1 syöttö) ja Hanna Aho (14/8).

Pyrintö – Helmi Capitals II 62 – 46

Capitalsin kakkosjoukkue matkusti A-tyttöjen kuudennen kierroksen otteluun Tampereelle. Ottelun lähtökohdat eivät olleet parhaat mahdolliset kun joukkueen sisäpeliosasto on harventunut kauden mittaan. Valmentajat päättivätkin nostaa rosteriin kaksi uutta B-tyttöikäistä pelaajaa. Ellen Nissinen ja Carolina Kert saivat näin ensimmäisen kosketuksen A-tyttöjen sarjaan. Tytöt suoriutuivatkin debyytistään varsin mallikkaasti parantaen peliä läpi ottelun.

Ottelu alkoi Pyrinnön kahdella korilla, johon Capitals vastasi välittömästi samalla mitalla. Tasoituksen jälkeen Pyrintö meni menojaan ensimmäisellä neljänneksellä, ja neljänneksen päätteeksi oli kotijoukkueen johto 19-9. Capitals sai luotua hyviä korintekopaikkoja, mutta tällä kertaa pallot kolisivat vain rautoihin. Pyrintö sen juoksi mallikkaasti nopeita hyökkäyksiä, jotka useimmiten päättyivät koriin.

Toinen neljännes alkoi vierasjoukkueen rynnistyksellä. Parissa minuutissa oli ero kaventunut vain kolmeen pisteeseen. Kiri jäi kuitenkin kesken ja Pyrintö kasvatti johtoa takaisin kymmeneen pisteeseen pitkälle tauolle lähdettäessä. Merkille pantavaa ensimmäisellä puolikkaalla oli, että koko sarjan paras levypallojoukkue Capitals II jäi pahasti Pyrinnön jalkoihin korin alla. Puoliajalla kotijoukkueen johto oli 34-24.

Pitkällä tauolla valmennus painotti korinaluspelaamisen tärkeyttä, olihan Pyrintö päässyt tekemään liian monta koria kakkospalloista. Kolmas neljännes alkoikin vierasjoukkueen kannalta lupaavasti kun se pääsi kahden nopean korin ansiosta jo viiden pisteen päähän. Tämän lähemmäksi ei vierasjoukkue kuitenkaan päässyt enää ottelussa. Pyrintö pakotti aggressiivisella puolustuksella vierasjoukkueen vaikeisiin ratkaisuihin, juosten itse nopeista hyökkäyksistä useamman korin, ja näin tilanne ennen viimeistä neljännestä oli 53-37.

Viimeinen neljännes alkoi kotijoukkueen hurmioituneella pelillä, ja se johtikin peliä parhaimmillaan 23 pisteellä kun ottelua oli kuusi minuuttia pelaamatta. Neljänneksen puolivälissä Capitalsin valmennus otti aikalisän, jossa painotettiin pelin lopun peli-ilmettä tulevia otteluita varten. Tämä tuottikin tulosta ja aikalisältä tuli aivan uudesti syntynyt joukkue. Puolustuksen intensiteetti nousi monta pykälää ja nyt kotijoukkue meni aivan lukkoon. Lisäksi hyökkäyspäässä tuli vihdoin onnistumisia oikeiden valintojen kautta, ja vierasjoukkue voittikin viimeiset neljä minuuttia 9-2. Harmi vain että peli-ilme löytyi vasta ottelun lopussa, eikä vierasjoukkue päässyt enää tosissaan hätyyttelemään kotijoukkueen johtoa. Näin ottelu päättyi Pyrinnölle 62-46.

Kotijoukkueen parhaimmistoa olivat Iina Keski-Saari (17/11/7 riistoa), Reetta-Sofia Tulkki (9/8), Antonia Eneh (11/4) sekä väkevästi korin alla pelannut Ella Salminen (6/11). Vierasjoukkueen paras pistenikkari oli Venla Varis 13 pisteellään.

Helmi Capitals – ToPo 96 – 60

Sunnuntain naisten divarin kärkikamppailussa Helmi Capitalsin vieraaksi asteli vain yhden tappion aiemmissa otteluissaan kärsinyt Torpan Pojat. Luvassa olisi laadukasta koripalloviihdettä, jossa pienet asiat molemmissa päissä kenttää vaikuttaisivat suuresti ottelun lopputulokseen.

Ottelun alkutahdit loi emäntäjoukkue intensiivisellä puolustuksellaan. Munkkalaisia ei päästetty nopeisiin hyökkäyksiin tai helppoihin korintekopaikkoihin. Toisessa päässä ToPon joukkue onnistui myös sotkemaan hieman Capitalsin joukkuepeliä, mutta parempi viimeistely takasi kotijoukkueelle 19-9 johtoaseman ensimmäisen kymmenminuuttisen jälkeen.

Toisella neljänneksellä vierailijat onnistuivat paremmin heittopelissään, mutta kotijoukkue vastasi joka kerta toisessa päässä sekä läheltä että kaukaa. Helmi Capitals onnistuivat kasvattamaan eron puoliaikaan mennessä 16 pisteeseen ja tauolle lähdettiin 45-29 tilanteessa.

Puoliajalla joukkueen kanssa käytiin läpi pallonskriinipelaamista sekä hyökkäyksen että puolustuksen osalta. Vapaan pelaajan löytäminen ja aggressiivisuus hyökkäyspääntilanteissa tulisi avaamaan hyviä korintekopaikkoja.

Vahvaa hyökkäyspeliä toisella jaksolla esittänyt kotijoukkue jatkoi siitä mihin oli tauolla jäänyt; Emmi Malmivirta (10 pistettä/2 levypalloa/1 syöttö/2 riistoa) ohjasi peliä malliikkaasti ja palloa pelattiin sisälle vahvasti pelanneille Janniina Koivuselle (26/22/1 syöttö) ja Emma Nikulalle (14/5/2 syöttöä/1 riisto), jotka joko laittoivat palloa hyvistä tekopaikoista koriin tai löysivät vapaita heittäjiä kaarella. ToPo oli pakotettu menemään paikkapuolustukseen, mutta kotijoukkue ei tästä hätkähtänyt ja hyviä tilanteita luotiin jatkuvasti. Puolustuspelin myös onnistuessa Helmi jatkoi johtoasemansa kasvattamista 69-39 lukemiin.

Viimeisellä neljänneksellä sama tahti jatkui malmilaisten onnistuessa laajalla rintamalla läheltä ja kaukaa ToPon paikkapuolustusta vastaan. Kotijoukkue pelasi kauden parasta peliään ja onnistui lähes koko 40 minuuttisen ajan molemmissa kenttäpäädyissä. Ottelun loppulukemat komeilivat Helmi Capitalsille lopulta 96-60.

Kauden parasta esittäneen Emmi Malmivirran, sekä Janniina Koivusen ja Emma Nikulan lisäksi kotijoukkueen parhaimmistoon lukeutuivat hyvin heittopelissään onnistunut Ada Marjunen (12/4/2 syöttöä/1 riisto) sekä vahvasti koko ottelun läpi tsempannut Elina Oravakangas (11/10/1 syöttö/2 riistoa).

Vierailijoista parhaalla pelipäällä oli Kaisa Valtakari (24/7/3 riistoa).