Helmi Capitals joulutauolle sarjakakkosena

15.12.2015

Syyskauden viimeisessä naisten divarin kamppailussa Helmi Capitals sai vieraakseen Turun Riennon. Kotijoukkue oli otteluun lähdettäessä neljän ottelun voittoputkessa TuRin onnistuessa saamaan kasaan vain yhden voiton aiemmissa otteluissaan. Tiedossa kuitenkin oli, että vahvitunut turkulaisryhmä tulisi olemaan kaikkea muuta kuin helppo vastustaja.

Helmi Capitals – TuRi 101-96

Avausjakson ensiminuutit näyttivät siltä, että kotijoukkue oli jo henkisesti jäänyt joulutauolle. TuRi pelasi avausminuutit vahvasti ja pelasi palloa paljon korin läheisyyteen hyviin tekopaikkoihin Capsin ollessa askeleen jäljessä joka tilanteessa. Malmilaiset ryhdistäytyivät kuitenkin jakson loppupuolella ja kavensi eron yhteen pisteeseen ensimmäisen kympin päätteeksi (20-21).

Toisella neljänneksellä Capitalsin puolustus alkoi näyttää edellisten otteluiden tasoiselta ja vierailijat pakotettiin pallonmenetyksiin, joista päästiin rankaisemaan toisessa päässä kenttää. Kotijoukkue otti jakson aikana ottelun ohjakset käsiinsä ja marssi puoliajalle 39-34 johtoasemassa.

Puoliajalla pelaajille painotettiin hermokontrollin säilymistä – toisella jaksolla pelaajien (ja valmentajien) tunteet olivat kuumenneet kummallisiin vihellyksiin ja viheltämättä jättämisiin ja tämä näkyi peliesityksessä. Kaikki energia tulisi käyttää vain ja ainoastaan oman ja joukkueen suorituksen maksimoimiseen.

Kolmas jakso meni turkulaisten komennossa. Puolustuksessa stopit olivat harvassa ja vieraat kiittivät pussittamalla jakson aikana peräti 26 pistettä. Muutamat hyökkäyspään onnistumiset takasivat kuitenkin sen ettei TuRia päästetty liian pitkälle karkumatkalle. Tilanne 30 minuutin pelin jälkeen oli 58-61.

Viimeinen neljännes meni pitkälti samoissa merkeissä ja neljä minuuttia ennen päätössummeria vierailijat olivat karanneet jo yhdeksän pisteen johtoon.  Caps kuitenkin alkoi johdonmukaisesti hyökätä kohti koria turkulaisten virhetilin ollessa täynnä ja pääsivät kaventamaan eroa piste kerrallaan vapaaheittoviivalta. Kymmenen sekuntia ennen loppua eron ollessa kolme pistettä Ada Marjunen hyökkäsi itsensä vapaaheittoviivalle. Ensimmäinen heitto meni sisään ja toinen ohi, mutta Janniina Koivunen pystyi keräämään ohiheiton näppeihinsä. Samassa tilanteessa Jannia rikottiin, ja Capitalsilla oli mahdollisuus tasoittaa ottelu. Vain toinen heitoista meni kuitenkin koriin, ja pisteen tappiolla Caps rikkoi pakottaen TuRin vapaaheittoihin. Tia Augustin onnistui myös vain yhdessä heitossaan ja vapaaheittojen jälkeen pallo pelattiin Anna Kahelinille, joka kuljetti koko kentän läpi lay upiin. Tilanteessa vihellettiin virhe, Anna pussitti rauhallisesti molemmat vapaaheittonsa sisään ja näin ottelu jatkuisi jatkoajan merkeissä tilanteesta 81-81.

Capitals meni johtoon jatkoajan ensiminuutilla ja piti asemansa lähes jatkoajanloppuun asti. TuRi kuitenkin taisteli esimerkillisesti ja tuli tasoihin vapaaheitoilla 35 sekuntia ennen loppua. Tämän jälkeen joukkueet vuorotellen epäonnistuivat ratkaisuissaan ja ottelussa siirryttiin toiselle jatkoajalle 90-90 lukemissa.

Toisella jatkoajalla Capitals ei jättänyt enää mitään sattuman varaan: palloa pelattiin syöttämällä tai ajamalla lähelle koria ja kotijoukkue onnistui kuromaan kahdeksan pisteen johtoaseman lay upeilla ja vapaaheitoilla. Väsyneet vierailijat tyytyivät kavennusyrityksiin kolmen pisteen kaaren takaa ja niiden kolistessa rautoihin Helmi Capitals vei lopulta maratonottelun 101-96 numeroin.

Kotijoukkeesta tehokkaimmin uurastivat Janniina Koivunen (32 pistettä/14 levypalloa/2 torjuntaa) sekä Elina Oravakangas (25/9/2 syöttöä/5 riistoa). Ratkaisuhetkillä loistanut Anna Kahelin (16/1/3 riistoa) pelasi myös kelpo ottelun.

Tasaisesti pelanneesta vierasjoukkueesta mainittakoon Ulriikka Latvala (12/8/3 syöttöä/4 riistoa), Oona Ekström (13/7/5 torjuntaa) sekä Elli Koskinen (15/11/2 syöttöä/2 riistoa/5 torjuntaa).