HBA Helmi kaatoi ToPon

7.3.2016

Helmi Basket HBA:n vastustaja perjantain naisten 1 divisioonan iltaottelussa oli ToPo, joka on HBA Helmen tavoin jo selvittänyt tiensä sarjan neljän parhaan joukkoon ja SM-liigan nousukarsintoihin. Samat joukkueet tulevat kohtaamaan välierissä, joten ennakko-odotuksissa oli tasainen kamppailu.

Helmi Basket HBA oli kuitenkin alusta alkaen askeleen edellä ToPoa.  Vahva puolustuspeli pakotti ToPon pelaajat vaikeisiin ratkaisuihin ja hyökkäyspäässä pallon liike loi useita hyviä korintekopaikkoja, joista HBA iski heti 8-0 johdon.  Pikkuhiljaa ToPokin sai pallon korirenkaan läpi ja tauolle lähdettiin 17-11 lukemissa.

Toisella jaksolla HBA piti johtoasemansa, vaikka ToPo käväisi jo 4 pisteen tuntumassa Janika Sundströmin onnistumisten myötä.  Laaja rotaatio varmisti HBA:lle tuoreita jalkoja, mikä näkyi jakson lopulla parempana liikkeenä ja puolustusintensiteetin säilymisenä; tuloksena 16-0 jakso erän loppuun ja puoliajalle lähdettiin 43-23 tilanteessa.

Ottelun loppu oli lähinnä alun toisto: HBA kasvatti eroa tasaisesti ja heittopeli sujui.  Tehokkaimmin urakoivat Helmi Tulonen (21p, 13 l, 2 bl), Sandra Karsten(20 p, 2 l, 4 s) ja Selina Dockery (15 p, 2 l). ToPon riveissä Satu Leppänen, joka alkukauden kärsi loukkaantumisesta,  väläytteli osaamistaan (13 p, 4 l) ja Janika Sundström osoitti vaarallisuutensa (12 p), vaikka HBA:n puolustus sai puristettua hänet normaalia pienempiin ratkaisuyrityksiin.  ToPon tehottomuuteen lienee vaikuttanut myös se, että riveistä puuttui tällä kertaa joukkueen paras pistenikkari Kaisa Valtakari.

Tuleva välieräasetelma vaikutti myös siihen, että ottelun ratkettua aikaisessa vaiheessa valmentajat jättivät vielä uusimmat taktiset kikat takataskuun pudotuspelejä varten ja peli vietiin loppuun perusasioita toteuttaen.  Ottelun päätyttyä tulostaululle jäivät selkeät 92- 45 loppulukemat HBA:n hyväksi.

Sarjaa on vielä yksi kierros jäljellä ja HBA Helmi matkustaa Tampereelle Raholan Pyrkivän vieraaksi ToPon kohdatessa Joensuun Katajan kotikentällään.  Näihin otteluihin joukkueet voivat jo lähteä  17.3. alkavat nousukarsinnat  mielessään.