Helmi Capitals II urakoi A-tyttöjen SM-sarjassa

7.3.2016

8 päivää, 3 ottelua, 1 voitto, 2 tappiota. Tällainen tilasto saatiin Helmi Capitals II:n A-tyttöjen SM-sarjan härkäviikolle.

Peli-Karhut – Helmi Capitals II 68 – 98

Kolmen ottelun putki kahdeksaan päivään alkoi Kotkasta, jonne Capitalsin nuorisoketju matkusti lauantaina 27.2. Ottelua emännöi Peli-Karhut, jonka rosteri on kokenut kovia kauden aikana. Varmasti tästä syystä Capitalsin pelaajien lataus otteluun ei ollut parhaalla mahdollisella tasolla. Capitalsin hyökkäys toimi mallikelpoisesti koko ottelun ajan, pois lukien kolmas neljännes, joka hävittiin. Ongelmat olivat pitkälti puolustuspäässä. Toki kunniaa on annettava Peli-Karhujen ennakkoluulottomalle pelaamiselle, vaikka tasoero olikin iso. Kotijoukkueelta varsinkin Maria Mäkelä (21/3/3 syöttöä) aiheutti harmaita hiuksia Capitalsin pelaajille ja valmennukselle.

Capitals otti komennon ottelussa heti ensimmäisestä hyökkäyksestä. Neljänneksen puolivälissä Capitals näytti karkaavan, kun Venla Varis (14/4) tykitti tilanteeksi 10 – 22 vierasjoukkueelle. Tämän jälkeen pelaaminen herpaantui, ja PeKa kiri neljänneksen loppunumeroiksi 18 – 24.

Toisella neljänneksellä PeKa aloitti korinteon, ja tuli jo neljän pisteen päähän. Ja kun melkein heti perään Maria Mäkelä upotti vaparit sisään, oli eroa enää kolme pistettä. Tässä kohtaa Capitalsin pelaajille tuli ahaa-elämys: ”Tää pelihän pitää pelata jos haluaa voittaa.” Ja näin Capitals alkoi pelata. Eroa tuli tasaisesti lisää, ja kun summeri soi neljänneksen loppumisen merkiksi, oli valotaululla lukemat 33 – 53 Capitalsille.

Pitkällä tauolla valmennus korosti 1 vs 1 puolustuksen tärkeyttä. Liekö pelaajien korvat olleet myös tauolla, koska kolmas neljännes hävittiin lukemin 16 – 21, ja näin tilanne kolmannen neljänneksen päätteeksi oli 54 – 69 Capitalsille.

Viimeisellä neljänneksellä Capitals terästäytyi sen verran että tuplasi johdon 30 pisteeseen kun summeri soi ottelun päättymisen merkiksi. Näin kaksi sarjapistettä kirjattiin Capitalsille numeroin 68 – 98. Yhteensä viisi Capitalsin pelaajaa kirjautti kaksinumeroiset pisteet tilastoihin. Capitalsilta pirteimmin esiintyivät Fanny Hulmi (24/5/4 syöttöä) ja tupla-tuplan tehnyt sekä uuden heitto-rangen löytänyt Henna Halmetoja (13/12, 2/2 3pist. heitot). Kotijoukkueelta esiintyivät edukseen Maria Mäkelän lisäksi Awak Kuier (8/10/3 syöttöä) sekä Ella Koukkula (13/5).

Helmi Capitals – Helmi Capitals II 95 – 57

Pari päivää huilia, ja taas mentiin. Tällä kertaa vastustajana oli tuttuakin tutumpi saman seuran vanhusosasto. Ottelu oli jouduttu siirtämään pois maaliskuun EYBL-turnauksen tieltä. Verrattuna syksyn kohtaamiseen, oli nyt kaikki Capitalsin nuorisoketjun pelaajat kunnossa, siis kaikki 9. Ykkönen marssitti kentälle 10 toinen toistaan kovempaa pelaajaa. Joten odotusarvo oli että ykkönen vie ja kakkonen vikisee. Tämä toteutuikin ottelussa, mutta vain osittain. Kakkonen laittoi ajoittain kampoihin varsin mallikkaasti.

Toisaalta ykkösjoukkueen pelaajien kokemus ja rutiini ratkaisevilla hetkillä johdatti sen lopulta reiluun voittoon. Ensimmäisen neljänneksen ensimmäiset minuutit pelattiin tasaisesti ja hieman tunnustellen ottelun luonnetta. Neljänneksen loppuun Ykkönen kuitenkin repäisi 10 pisteen kaulan tilanteeseen 22 – 12.

Kakkonen ei kuitenkaan antanut periksi, vaan alkoi kuroa eroa umpeen toisella neljänneksellä. Neljän pelatun minuutin kohdalla ero oli enää 2 pistettä ykkösen eduksi, mikä herätti ykkösen pelaamaan neljänneksen lopun. Pitkälle tauolle mentäessä tilanne oli ykkönen 36 pistettä, kakkonen 24 pistettä.

Pitkän tauon jälkeen alkoi se sitten alkoi, nimittäin ykkösen tulitus kaaren takaa. Kakkosen tavoitteena oli voittaa tilanteet korin alla, ja siinä onnistuttiin. Ykkösen kovat sisäpelaajat saatiin pidettyä kurissa, mutta kun jotain ottaa niin jotain pitää antaa. Kakkonen antoi ykkösen kolmostykeille tilaa ja aikaa kaarelta, ja se käytettiin häikäilemättömästi hyväksi. Ykkösen 32:sta 3-pisteen heitosta 15 lensi keskelle keksintöä. Kolmas neljännes kirjattiin ykköselle lukemin 25 – 13, tilanteen ollessa 61 – 37 vanhusosaston hyväksi viimeisen neljänneksen alkaessa.

Viimeisellä neljänneksellä ykkösen ilotulitus kaaren takaa jatkui, mutta kakkosen pelaajien ei tarvitse yhtään hävetä esitystään, vaan päinvastoin. Ottelun alkuun valmennuksen asettamat pelilliset tavoitteet tuli täytetyiksi, ja ajoittain kakkosen pelaajat pitävät ykkösen pelaajia jopa pilkkanaan. Mutta ottelu meni ansaitusti ykköselle lukemin 95 – 57. Ykkösen pirteimmät esitykset tarjosivat Lotta-Maj Lahtinen (18/4/4 syöttöä/4 riistoa), Sini Mäkelä (15/2) sekä Nenna Lindström (15/-/3 riistoa). Kakkoselta pirteimmän esityksen tarjosi Nea Kuisma (18/5/4 riistoa).

Helmi Capitals II – Tampereen Pyrintö I 53 – 55

Muutamat treenit loppuviikolle, ja taas mentiin. Kakkosen tämän kauden toiseksi viimeiseen runkosarjan kotipeliin saatiin vieraaksi niin ikään neljän parhaan joukkoon pyrkivä Pyrintö Tampereelta. Pyrintö oli saanut reissuun hiihtolomasta huolimatta parhaan mahdollisen kokoonpanon aina Pyrinnön naisten korisliigassa pelaavia Heta Äijästä ja Iina Keski-Saarta myöden.

Ottelu alkoi Capitalsin täydellisellä hallinnalla. Neljän minuutin kohdalla tilanne oli jo 8 – 0 kotijoukkueelle, ja vierasjoukkue Pyrinnön ensimmäistä pelitilannekoria saatiin odotella kahdeksan minuuttia. Pyrintö pysyi kuitenkin Capitalsin kannoilla vapaaheittojen turvin.  Ensimmäinen neljännes kirjattiin kotijoukkueelle lukemin 12 – 9.

Toisen neljänneksen aluksi näytti taas siltä että Capitals olisi karkaamassa, mutta Pyrintö roikkui kuitenkin iskuetäisyydellä. Vähänumeroisen toisen neljänneksen vei Pyrintö lukemin 13 -11, joten pitkälle tauolle mentiin kotijoukkueen niukkaakin niukemmassa 23 -22 johdossa. Tauolla valmennus totesi puolustuksen tason ja intensiteetin olevan kohdillaan. Sen sijaan hyökkäys kaipasi laadukkaampaa tekemistä. Pelaajille painotettiin Pyrinnön vaihtelevan Scriinien puolustamisen tunnistamista ja oikeiden valintojen tärkeyttä.

Liekö valmennuksen kehut puolustamisesta aiheuttanut sen että Capitalsin puolustuksen taso laski kolmannelle neljännekselle. Kolmas neljännes oli Pyrinnön juhlaa, ja vierailijat veivät neljänneksen lukemin 19 – 11, ja näin Pyrintö oli siirtynyt kuskin paikalle. Tilanne viimeiselle neljännekselle lähdettäessä oli 34 – 41 Pyrinnölle.

Viimeiselle neljännekselle tuli sisuuntunut kotijoukkue.  Viisikko Saga Ukkonen – Iina Seilola – Venla Varis – Fanny Hulmi – Henna Halmetoja aloitti sellaisen taistelun, ettei tällaista taistelutahtoa ole hetkeen Helmi Centerissä nähty.  Ja kun viimeistä neljännestä oli pelattu vajaat neljä minuuttia, siirtyi Capitals jälleen johtoon ja Pyrintö oli pakotettu aikalisälle tilanteen rauhoittamiseksi. Pyrintö saikin Capitalsin pyörremyrskyn laannutettua, mutta Capitals piti silti kuskin paikasta tiukasti kiinni seuraavat peliminuutit. Mutta kun pelikello näytti 38:27 tasoitti Pyrintö pelin. Ja yleisöystävälliseen peliin kuuluu aina loppuhuipennus: Ajassa 39:01 Pyrintö menee pisteen johtoon. Ajassa 39:16 Capitals menee kahden pisteen johtoon. Ajassa 39:27 Pyrintö tasoittaa. Capitals ottaa aikalisän, kuviot taululle ja peli jatkukoon. Ajassa 39:41 Capitals menettää pallon kesken hyökkäyksen. Ajassa 39:54 Pyrintö menee kahden pisteen johtoon, Capitalsin aikalisä. Viimeisellä aikalisällä piirretään taululle peli, jolla päästään hyvään heittopaikkaan. Piirtely taktiikkatauluun onnistuu ja pelaajat tekevät kuten teoriassa piirretty, ja näin ajassa 39:59 Capitals saa hyvästä paikasta kolmeen pisteen heiton ilmaan…takarautaan…tappio.

Ja näin Pyrintö vei ottelun lukemin 53 – 55 huolimatta Capitalsin viimeisen neljänneksen hienosta taistelusta. Kotijoukkueen pirteimmät suoritukset vähäkorisessa ottelussa tarjosivat Iina Seilola (8/3), Fanny Hulmi (9/8) sekä Henna Halmetoja (2/10). Vierasjoukkue Pyrinnön parhaimmiston muodostivat Reetta-Sofia Tulkki (9/2), Iina Keski-Saari (6/10) sekä Ilona Äijänen (4/1/4 syöttöä).

Capitalsin nuorisoketjulla on nyt kaksi ottelua runkosarjassa jäljellä, ja mahdollisuudet kevään mitalipeleihin on vielä voimassa, mutta se vaatii täydellistä onnistumista viimeisissä peleissä. Capitals II jää nyt noin kuukauden tauolle SM-sarjan peleistä, mutta osa pelaajista suuntaa kahden viikon kuluttua Liettuaan hakemaan pelikovuutta ja – tuntumaa EYBL-sarjan peleistä. SM-sarja jatkuu 2.4. kotiottelulla SB-Girlsiä vastaan.