30.3.2016

Helmi Basket Trakaissa
Trakaissa pelanneet joukkueet kokoontuivat yhteiskuvaan
Nenna Lindström valittiin turnauksen All Star -viisikkoon

Helmi Basketin 98-99 syntyneiden EGBL-joukkue kävi viikonloppuna Trakaissa Liettuassa varmistamassa superfinaalipaikan.

Helmi Basketin EGBL-joukkue matkasi sarjan viimeiseen turnaukseen Liettuaan, Trakaihin, jossa panoksena oli paikka superfinaaliin. Joukkue saapui viehättävään kylään torstai-iltana. Hieman menomatkan lopuksi tytöillä aiheutti päänvaivaa paikallisten kauppojen sijainti majapaikasta. Majapaikka oli Liettuan olympiakeskus, jossa varsinkin soutajille oli luotu hienot harjoitteluolosuhteet. Pelikenttä sijaitsi samassa yhteydessä majapaikan kanssa, joten siirtymät pelipaikoille olivat lyhyet. Torstai kului majoittumisen ja ruokakaupassa käynnin merkeissä.

Perjantaina alkoivat sitten pelit. Ensimmäisenä saimme vastaamme jo tutuksi tulleen vastustajan länsinaapurista, BG Luleån. Luulajan tytöt olivat pidemmällä ja hiukan vanhemmalla porukalla liikenteessä. Kaksi aikaisempaa ottelua oli päättynyt meidän voittoon. Myös tällä kertaa tilanne näytti hyvältä ensimmäisen erän jälkeen, mutta musta toinen erä siirsi meidät takaa-ajajiksi. Takaa-ajo ei ai riittänyt aivan loppuun asti, vaan BG Luleå vei ottelun nimiinsä lukemin 49-41.

Perjantain toinen ottelu pelattiin Hollantilaista FSG Yellow Blizzardsia vastaan.  Molemmilla joukkueilla oli aikaisemmista kohtaamisista yksi voitto, joten paremmuus ratkaistiin nyt. Ensimmäisen erän tukkoisuuden jälkeen Helmi Basket lisäsi tempoa ja intensiteettiä, johon hollantilaiset eivät pystyneet vastaamaan, vaan Helmi Basket vei kolmannen kohtaamisen lukemin 65-55.

Lauantain aamuottelussa saimme vastaamme Valmierasin Latviasta. Olimme voittaneet molemmat aikaisemmat kohtaamiset, mutta tiedossa oli että latvialaisten aktiivisen paikkapuolustuksen murtaminen tulisi olemaan vaikea tehtävä. Ottelu eteni erästä toiseen tasaisissa merkeissä. Helmi Basket oli parhaimmillaan 6 pisteen johdossa toisessa erässä, mutta enempää rakoa ei saatu tehdyksi. Viisi minuuttia ennen loppua Valmieras käväisi pisteen johdossa, mutta ottelun lopun muutamat hyvät onnistumiset toivat Helmi Basketille voiton, vaikka Valmieras pääsikin viimeisessä hyökkäyksessä kahdesti yrittämään tasoitusta korin alta. Tällä kertaa koripallojumalat olivat meidän puolella, ja voitto kirjattiin lukemin 44-42.

Lauantain iltapelissä saimme vastaamme Jelgavan Latviasta. Aikaisemmat kohtaamiset oli vienyt Jelgava niukasti, joten nyt oli revanssin aika. Mutta revanssi ei tullut. Ottelun kolme ensimmäistä erää oli tervan juontia, ja pahimmillaan Latvian tytöt olivat jo 18 pisteen karkumatkalla viisi minuuttia ennen loppua. Helmen tytöt laittoivat tässä kohtaa niin sanotusti all in –prässin päälle, ja se tuotti tulosta. Neljässä minuutissa ero oli kaventunut 18 pisteestä 5 pisteeseen, mutta sitten loppui aika kesken ja Valmieras vei ottelun nimiinsä lukemin 51-40. Lauantai-ilta päätettiin viihtyisässä pizzeriassa hyvän ruoan merkeissä.

Sunnuntain ainoassa ottelussa saimme vastaamme sarjaa johtavan BS Ridzenen Riikasta. Ridzene oli vienyt kauden kaikki aikaisemmat kohtaamiset, ja kun Helmi Basket lepuutti paria pelaajaa naisten I-divisioonan välieriä silmällä pitäen, oli Ridzene ehdoton ennakkosuosikki otteluun lähdettäessä. Helmen kahdeksan pelaajaa näyttivät kuitenkin että ennakkoasetelmat voi heti heittää romukoppaan. Ensimmäisen erän jälkeen tilanne oli Helmelle 15-10. Toisessa erässä Ridzene sai paremmin hyödynnettyä pituusylivoimaansa, ja se siirtyi kuskin paikalle ottelun puolivälissä. Helmen tytöt näyttivät kuitenkin että heillä oli todella halu voittaa sarjajohtaja. Hyvän kolmannen erän ja loistavan neljännen erän alun jälkeen oltiin tasatilanteessa 46-46 kun ottelua oli reilut kaksi minuuttia jäljellä. Tässä kohtaa Ridzenen tyttöjen kokemus kuitenkin tuli esiin, ja se vei ottelun viimeiset kaksi minuuttia puhtaasti 9-0, ja näin koko ottelun 55-46.

Näin ollen turnauksen saldoksi tuli 2 voittoa, 3 tappiota ja turnauksen 5. sija tasapistein Valmierasin sekä Jelgavan kanssa. Turnauksen voitti BG Luleå, ja toiseksi sijoittui Ridzene Riikasta. Sarjan kokonaistaulukossa saavutettiin kuitenkin hienosti 3. sija, ja näin ollen tavoite tuli täytettyä, eli paikka toukokuun superfinaaliin. Kaiken kaikkiaan runkosarjassa pelattiin 15 ottelua kolmessa eri turnauksessa, joista saldona oli 7 voittoa ja 8 tappiota.

Helmi Basketilta Trakain turnauksen parhaaksi pelaajaksi valittiin Anna Kahelin. Nenna Lindström valittiin turnauksen All Stars –viisikkoon. Helmi Basketin peliasussa esiintyivät Trakain turnauksessa Nenna Lindström, Emmi Malmivirta, Mona Winter, Erika Kankfelt, Iina Seilola, Nea Kuisma, Vilma Pöyry, Fanny Hulmi, Anna Kahelin, Venla Varis ja Henna Halmetoja.

Superfinaali pelataan 20.-22.5. Jelgavassa, Latviassa.