C-tytöt matkasivat ensimmäiseen EYBL-turnaukseen Latviaan, Riikaan

9.11.2016

Torstaina (3.11.) puolen päivän aikaan Helsinki-Vantaan lentokentälle kokoontui kymmenen koripalloilijan alkua, joiden määränpäänä oli Latvia ja ensimmäinen EYBL-turnaus, jota oltiinkin jo hetken aikaa odoteltu.

Lentämisen, sekä majoittumisen jälkeen oli ohjelmassa naisten Euro Cupin ottelu, jossa paikallinen TTP Riga kohtasi venäläisen Novosibirsk Dynamon. Ensimmäiset huomiot tytöiltä oli, että miten kovasti paikallisesti kannustivat omiaan, sekä venäläisten pitkiin pelaajiin.

Ottelu oli tytöille varmasti opettavainen, jonka jälkeen alkoikin keskittyminen kohti omaa ottelua, joka olikin jo seuraavana aamuna.

Perjantai alkoi aikaisin ja ensimmäisen ottelun jännitys oli aamupalalla jo selkeästi nähtävissä, kun vastaan asettuu SDJSOR Nr. 7 – Primemanie (Valko-Venäjä).

Ottelu alkoi tasaisesti, jonka ensimmäinen neljännes mentiin 12-10 Prinemanien voittaen niukasti.

Toinen neljännes mentiin Helmi Basketin komennossa, kun tytöt alkoivat päästä jyvälle, että miten vastata vastustajien fyysisyyteen ja kuinka näissä otteluissa taistellaan pallosta lattian rajassa, sekä korkealla levypalloissa.

Puoliajalle mentiin kahdeksan pisteen Helmen johdossa ja kolmas neljännes seurasi pitkälti toisen neljänneksen kaavaa, jossa ”Caps” liikutti palloa ja pelaajaa vastustajan paikkapuolustusta vastaan, mutta pienet huolimattomuudet estivät terävästi pelanneiden suomalaisten karkaamista ja Primemanie pysyi ottelussa mukana..

Viimeiselle neljännekselle Prinemanie tulikin erittäin kovaa ja alkoi kuromaan Helmen johtoa pienemmäksi ollen terävämpänä kamppailutilanteissa ja näinollen hivuttautui mukaan voittotaisteluun.

Ottelun ratkaisu nähtiin puolitoista minuuttia ennen loppua, kun Hanna Ahola laittoi kylmäpäisen kolmosen sisään ja vei Helmen 48-43 johtoon, jonka jälkeen tytöt pakottivat vastustajan epätoivoisiin kavennusyrityksiin.

Helmi Basket onnistui laajalla rintamalla ja taisteli joukkueena levypalloissa selkeästi isompien valkovenäläisten kanssa itseään säästämättä voittaen levypallot 40 – 33 (hakien 18 hyökkäyslevypalloa)

Essia Hurme pyöritti mallikkaasti joukkueen peliä ajaen isompien pelaajien keskelle ja sieltä vapauttaen joukkuekavereitaan korintekoon.

Erittäin hyvin isompiaan korin alla paimentanut Julianna Luoto sai tästä ottelusta muistokseen vastustajalta kyynerpään poskipäähän, jonka seurauksena ”Julbe” sai katu-uskottavuutta mustasilmän muodossa.

Lounaan ja Siestan jälkeen oli edessä avajaisseremonia, joka aiheutti oman jännityksen, varsinkin kun tapahtuman juontajan englannin kielen ääntäminen jätti toivomisen varaa, eikä kaikesta ihan tytöt saaneet selvää.

Toisessa ottelussa vastaan asettui paikallinen joukkue BS Ridzene, jonka raivokas kotiyleisö kannusti omiaan huippusuorituksiin, kun taas meidän tytöt eivät saaneet peliään käyntiin oikeastaan missään vaiheessa.

Ensimmäinen neljännes niukasti 9 - 8 Helmelle, jonka jälkeen alkoi ”mustajakso” Ridzenen vieden toisen neljänneksen suvereenisti 7 – 16. Ottelu jatkui tasaisena Helmen viedessä kolmannen neljänneksen 8-7 ja Ridezene hoiti viimeisen neljänneksen 7-6. Lopputulos 30-38 Ridzenelle.

Toisessa EYBL ottelussa saatiin erinomainen opetus kansainvälisestä koripallosta, jossa ei ole aikaa jäädä katsomaan mitä tapahtuu vaan pitää mennä ja toimia päättäväisesti.

”Act do not react”

Lauantaina aamupelissä vastaan asettui BS Riga/TTP, jonka pelaaminen pyöri vahvasti yhden pelaajan ympärillä. Ensimmäinen neljännes meni Helmi Basketin komennossa 15-9, mutta sen jälkeen BS Riga sai otetta ottelusta vieden kaksi seuraavaa neljännestä niukasti 11-8 ja 8-5. Viimeiselle neljännekselle valmentajat ”käskyttivät” Taika ”lockdown” Uusimäen, sekä Bertta Mekkosen vuorotellen puolustamaan BS Rigan tähteä, joka hyytyikin aivan täysin tämän kaksikon pihdeissä. Tässä kohtaa tytöt yllättivätkin vastustajat täysin erilaisella puolustuksella, sekä omat valmentajat kyvyllään muuntautua ottelun sisällä erilaisiin asioihin. Viimeinen neljännes meni Helmi Basketille 17-6. Lopputulos 34-45 Helmelle.

Erityismaininnan ansaitsee Julianna ”Julbe” Luoto, joka näytti omaan hyökkäyspään repertuaariaan vieden vastustajan pelaajia ”kuin litran mittaa”. Mainitsemisen arvoista on, että Helmi Basket vei jo kolmannen peräkkäisen kerran levypallot nimiinsä selkeästi isompia vastustajia vastaan.

Pienen tankkauksen ja levon jälkeen oli vastassa BS Kolibri, joka on tasaisen pitkä joukkue, jota vastaan Helmen pitäisi käytännössä ”juosta karkuun”, mikäli haluaisi voiton irtoavan tästä ottelusta.

Helmi Basket aloittikin upeasti koko joukkueen voimin, jonka seurauksena vastustajat olivat pakotettuja ottamaan aikalisän Helmen johtaessa 7 -0 ja vastustajan pelin ollessa täysin sekaisin.

Tämän jälkeen ottelu tasoittui ensimmäisen puoliajan ajaksi ja puoliajalle mentiin 24 - 16 Helmi Basketin johdossa.

Ottelun toinen puoliaika sujui valtaosin Helmen heiluttaessa tahtipuikkoa, sekä kontrolloiden otteluntempoa niin, että ero kasvoi pikkuhiljaa yhdeksääntoista pisteeseen. Lopputulos 47-28 Helmelle. Ottelussa kaikki onnistuivat omassa tekemisessään, joka on lupaavaa tulevia koitoksia varten.

Näkyvimmin pelissä edukseen esiintyi Vappu ”Buddha” Ignatjew, jonka urheilullisuus tuotti vastustajalle kummassakin päässä kenttää. Vappu viimeisteli kovalla prosentilla kahdeksantoista pistettä, sekä esitti pari erittäin ilmavaa torjuntaa vastustajan ollessa lähes varmassa korintekopaikassa. Pienenä kauneusvirheenä ottelussa oli niukkatappio levypallotaistelussa (35-39)

Sunnuntaina aamupeliin vastaan asettui RGUOR (Valko-Venäjältä), joka tiedettiin etukäteen vahvaksi joukkueeksi, jolta löytyy peliä hyvin johtava takamies, joka on saatava kuriin, mikäli haluaa taistella ottelun voitosta.

Ottelun ensimmäinen puoliaika oli niukasti Valko-Venäläisten hallintaa, jonka seurauksena siirryttiin puoliajalla 18-10 vastustajan johtaessa.

Kolmannella neljänneksellä Helmi Basket näytti herääsimen merkkejä, kun kaksinkamppailuissa ruvettiin laittamaan itseään likoon mustelmia varomatta. Neljännes Helmelle 9 – 6.

Viimeiselle neljännekselle lähdettiin tarkoituksena vaikeuttaa Valko-Venäläisten takamiehen pelinjohtoa, josta vastuun otti jälleen kerran Taika ”lockdown” Uusimäki, muiden auttaessa loistavalla sijoittautumisellaan ja pikkuhiljaa Helmi Basket alkoi kuromaan eroa umpeen vastustajan hyökkäyksen ollessa täysin sekaisin. Samaan aikaan Hannan ja Vapun löytäessä hieman heittojyväänsä pääsi Helmi Basket johtoon

Tytöt taistelivat itselleen turnauksen neljännen voiton ja samalla turnauksen toisen sijan.

Turnauksessa jokainen tyttö sai onnistumisia, sekä oppia siitä mitä tarkoittaa loppuun asti kovaa pelaaminen.

Turnaus palveli tarkoitustaan erinomaisesti, jossa saimme kovia otteluita ja samalla kosketusta kansainväliseen koripalloon, jossa tilaa ja aikaa on vähemmän.