Helmi Basket HBA jatkoi voittoputkeaan yllätysvoitolla sarjakärki HyPosta

13.11.2016

HBA Helmi puolusti Taru Tuukkasen HyPon ahtaalle Hyvinkäällä
HBA Helmi puolusti Taru Tuukkasen HyPon ahtaalle Hyvinkäällä

Helmi Basket HBA yllätti Naisten Korisliigan kärkipaikkaa hallussaan pitävän Hyvinkään Pontevan perjantai-illan Korisliigan ottelussa Hyvinkäällä lukemin 76-78 (31-26).

Ottelu käynnistyi tasaisissa merkeissä, kun HBA:n onnistunut puolustustaktiikka sai ahdistettua HyPon pelaajat ahtaalle, eikä kotijoukkueen heittopeli löytänyt uomiaan.  Vierasjoukkueenkaan tarkkuus ei kaukoheitoissa ollut kehuttava, mutta korin läheltä Sofia Rajala ja Helmi Tulonen pääsivät nostelemaan HBA:n 13-16 eräjohtoon.  

Kotijoukkueen Bria Goss (27/8) otti joukkueensa harteilleen toisella kympillä, tehtaillen seitsemän pistettä putkeen, mutta yli kuuden pisteen HyPon johtoasema ei kasvanut. Sofia Rajalan onnistumiset ja tarkkuus vapaaheittoviivalta pitivät HBA:n HyPon lähituntumassa puoliaikaluvuin 31-26.

Puoliajan jälkeen HBA kävi jo 8 pisteen johtoasemassa (41-49) Helmi Tulosen ja  Sofia Rajalan pisteiden myötä.  Lotta-Maj Lahtisen hyökkäyspään onnistumiset kartuttivat myös HBA:n pistetiliä, mutta Goss toi emännät jälleen iholle ja ennen viimeiselle kymmenminuuttiselle siirtymistä Henna Salomaa vei hyvinkääläiset 56-51 -johtoon.

Viimeisellä jaksolla HyPo piti pitkään kiinni johtoasemastaan viimeistellen Taru Tuukkasen johdolla tarkasti heittonsa korin läheltä ja vapaaheittoviivalta.  HBA:n koritalkoisiin nousivat kuitenkin mukaan myös Nina Augustin, Selina Dockery ja Sini Mäkelä, jonka kolmen pisteen heitto nosti HBA:n ensimmäisen kerran johtoon 70-71 reilu minuutti ennen ottelun loppua.

HyPo näytti kokemuksen merkityksen kuittaamalla  Titta Lepistön korilla tilanteeksi 72-71, mutta Sofia Rajalan ja Augustinin korit toivat jälleen HBA:lle johdon 72-75.  Vierasjoukkue puolusti antaumuksella ja sai torjuttua HyPon korintekoaikeet ja kun Augustin päätti HBA:n seuraavankin hyökkäyksen onnistuneella vapaaheitolla, oli HBA jo neljän pisteen etumatkalla 72-76.  Tuukkanen oli kuitenkin eri mieltä ja kavensi ensin korillaan lukemiksi 74-76, ja syötti sen jälkeen Lepistön korintekopaikkaan kaksi sekuntia ennen peliajan täyttymistä: tilanne tasan 76-76.   

Aikalisän jälkeen Helmi Tulonen kuitenkin hankkiutui vapaaheittoviivalle vajaa sekunti ennen loppua ja upotti kylmän viileästi molemmat heittonsa ja johdatti HBA:n joukkueen kolmanteen perättäiseen voittoon Naisten Korisliigassa. Päävalmentaja Pekka Salminen ja HBA:n valmennustiimi olivatkin syystä tyytyväisiä joukkueen esitykseen; ennakkoluuloton taistelu ja voitto tasaisesta kamppailusta kokenutta sarjakärkeä vastaan.

HBA:n ja koko ottelun pistekuningatar oli 28 pisteellään Sofia Rajala (28/8). Koko joukkueen onnistuneen puolustuspelin lisäksi pisteitä keräsivät Helmi Tulonen (16/6), Lotta-Maj Lahtinen (10/10), Nina Augustin (9/3 s), Sini Mäkelä (8/3/3 s) ja Selina Dockery (5/4).  HyPosta Gossin lisäksi Taru Tuukkanen (16/13/5 s) ja Titta Lepistö (13/2/4 s) olivat joukkueen tukipilareita.